Virtuális könyvbemutató 2021-06-01

Könyvbemutató: Az első magyar űrrepülés története

Remes Péter: Az első magyar űrrepülés története
 
Időpont: 2021. június 7. 18:00 - 19:30
 
Pár hónapja jelent meg az előadó - kereskedelmi forgalomba nem került - reprezentatív, ugyanakkor tudományos igényű könyve Farkas Bertalan 40 évvel ezelőtti űrrepüléséről. Remes Péternek kiemelkedő szerep jutott a magyar űrhajós-jelöltek kiválogatásában, felkészítésében és a magyar orvosbiológiai, űrélettani kísérletek összeállításában. A több mint 400 oldalas könyv részletesen foglalkozik a szovjetek és amerikaiak 60-as és 70-es években szerzett űrorvosi tapasztalataival.
 
Korábban soha nem látott részletességgel (és Magyarországon nem publikált fotókkal, táblázatokkal) mutatja be a szovjet szakemberek elvárásait, illetve az ezek alapján megvalósult kecskeméti és moszkvai kiválogatási folyamatot. A szerző ír űrhajósaink felkészítéséről és első űrhajósunk repüléséről. A téma feldolgozásának mélységét mutatja, hogy a hivatkozási jegyzék több, mint 800 (!) tételt tartalmaz.
 
Biztosak vagyunk abban, hogy előadónk (mintegy 60-75 percben) rengeteg olyan információval, adattal, fotó- és film-felvétellel ajándékozza meg nézőit, melyek jelentős részével még nem találkoztak. A fennmaradó időben Dr. Remes Péter szívesen válaszol a nézők kérdéseire.
 
Az előadást itt, a facebookon, illetve a Galileo Webcast oldalán követhetik. A facebook-stream alatt kérdéseket is feltehetnek.
 
Az előadóról: Dr. Remes Péter, nyá. orvos ezredes, repülő- és űrorvos, a Szegedi Tudományegyetem Repülő- és Űrorvosi Tanszékének címzetes egyetemi docense, a könyv szerzője.