2018-10-17

Almár Iván és Solymosi János elismerése

A Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (International Academy of Astronautics, IAA) 1960-ban alakult meg, Kármán Tódor kezdeményezésére. Az ENSZ által 1996-ban elismert független nemzetközi szervezet célja az űrtevékenység fejlesztésének előmozdítása, és azon egyének szakmai teljesítményének elismerése, akik a tudomány és a technika űrkutatáshoz kapcsolódó ágaiban jelentőset alkottak.

Az IAA négy szekcióban (alaptudományok, műszaki tudományok, élettudományok, társadalomtudományok) választja tagjait. Az aktív tagok száma meghaladja az 1200-at, közel 80 országot képviselnek. Az Akadémia a nemzetközi tudományos együttműködés segítésére szimpóziumokat, tanácskozásokat szervez, kiadványokat jelentet meg. Ezek egyike az Acta Astronautica című szakfolyóirat. Az elmúlt évtizedek során számos nemzeti tudományos akadémiával alakítottak ki együttműködést.

2018-ban különleges elismerés érte Almár Iván csillagász-űrkutatót: az IAA tiszteleti tagjai közé választották. Almár Iván a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) egyik alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke. Olyan legendás nevek is szerepelnek az IAA új tiszteleti tagjainak névsorában, mint az Apollo-11 Holdra lépő űrhajósa, Buzz Aldrin, vagy az első űrsétát végrehajtó Alekszej Leonov. Korábban Magyarországról, de még térségünkből sem volt példa arra, hogy az IAA tiszteleti tagokat választott volna. Az elmúlt három évtizedben egyébként is csak meglehetősen kevesen részesültek ebben a megtiszteltetésben. A korábban választott tiszteleti tagok között szerepel például Valentyina Tyereskova, Neil Armstrong, Louis De Broglie, Jurij Gagarin és John Glenn.

Az IAA mérnöki tudományok szekciójában új magyar levelező tagot is köszönthetünk, Solymosi János, a BHE Bonn Hungary Kft. űrtechnológiai igazgatója, MANT korábbi elnöke és jelenlegi tiszteleti tagja személyében.

Mindkét, egyesületünkben is aktív szerepet játszó magyar szakember rangos nemzetközi elismeréséhez gratulálunk!

(Forrás: Ûrvilág)