2010-07-19

A világűr meghódításának első 50 éve - könyvajánló

Dr. Both Elődnek a könyvhöz írt előszavát idézzük:

Egy hajó átszeli az Atlanti-óceánt. Kit érdekel? De ha ez a hajó fél évezreddel ezelőtt indult és Santa Mariának hívták, akkor útja világtörténelmet írt.

Egy műhold kering a Föld körül. Kit érdekel? De ha ez a műhold fél évszázaddal ezelőtt indult, és Szputnyik–1-nek hívták, akkor útja ugyancsak világtörténelmet írt. Erre az utóbbi fél évszázados történetre tekint vissza könyvünk szerzőpárosa az évforduló alkalmából.

Pontosabban a történet néhány szeletét villantják fel. Bár még csak fél évszázada beszélhetünk aktív űrkutatásról, eseményei máris bőségesen meghaladják a kezünkben tartott könyv terjedelmét. Így hát a szerzőknek válogatniuk kellett. Jó érzékkel találták meg a leghálásabb témákat, ezeket csemegézték ki az évforduló alkalmából az Olvasó számára. Melyek ezek? Nos, egyrészt az, ami a kezdetek óta leginkább a közvélemény figyelmének középpontjában áll: az emberes űrrepülés. Igaz, ez a fejezet csak néhány évvel később kezdődött, érdekes eseményekben azonban éppúgy bővelkedik, mint sikerekben és tragédiákban. Ez a gondolatmenet egyik fő vonulata. A másik a Naprendszer megismerése. Amit a csillagászok évszázadokon át csak távcsöveikkel láttak, vagy inkább szerettek volna látni, azt az okos robotok kamerái ma már olyan közelre hozzák, mintha mi is ott állnánk a Mars egyik kráterének a peremén vagy a Jupiter valamelyik holdján.

A két legizgalmasabb szál a szerteágazó történetben. És akinek ez nem elég, azt megkínálják a szerzők a két történet kereszteződésével. Mert hol másutt találkozna a Naprendszer felderítése és az emberes űrrepülés, mint a Holdon. Ahová immár csaknem négy évtizede emberek léptek. Ennek a lebilincselően izgalmas néhány évnek, az egész űrkutatás eddigi legnagyszerűbb vállalkozásának a története ugyancsak felbukkan a kötetben.

A könyv azonban nem könnyed olvasmány. Nem arra való, hogy egy ültő helyünkben végigolvassuk. Sokkal inkább az elmúlt fél évszázad – no meg az előzmények – pontos krónikája, amely arra való, hogy a szerzők gondolatmenetét követve utánanézzünk egy-egy adatnak, fontos információnak. Az űrkutatás története azonban nemcsak érdekes, hanem látványos is, amint az a kötetet bőven illusztráló fotók bizonyítanak. Akiket csak a szépség és az élmény vonz, azoknak azt ajánljuk, hogy először csak a képeket nézegessék. A dokumentum értékű felvételek mellett a szerzők az elmúlt fél évszázad leglátványosabb képeivel tették élvezhetőbbé munkájukat. Ha valamelyik kép különösen megtetszik, akkor érdemes a szövegben utánanézni, mit is ábrázol, miért érdekes és fontos a felvétel, és milyen körülmények között született.Mint említettük, a szerzők csokorba gyűjtötték mindazt, ami látványos, érdekes és izgalmas. A fél évszázados évfordulón ez így helyes! Ne tévessze meg azonban ez az olvasót, amiről itt olvashat, az nem azonos az űrkutatással, különösen nem azzal, amit az űrtevékenység még tágabb fogalmával jelölünk. Ez csak a csillogó felszín. A varázslatos látvány, az élmény, az izgalom, a kíváncsiság kielégítése. Ám a költő szavaival: „fecseg a felszín, hallgat a mély”. A látványos eredmények mögött azonban tudósok, mérnökök, technikusok százezreinek a kemény munkája áll. Számukra az űrkutatás munka, de legtöbbjük számára hivatás. Nélkülük nem emelkedne magasba a rakéta, nem keringenének a Föld körül hasznos műholdak százai és nem jutnának el fürkésző követeink a távoli világok felszínére.

És végül, de nem utolsósorban, ott állnak a mélyben az egész űrtevékenység haszonélvezői. Mindenek előtt Ön, kedves olvasó, és néhány milliárd embertársa. Mindazok, akik láttak már élő tévéközvetítést egy másik kontinensről. Akik nem is tudják, hogy az otthonukban fogható tucatnyi tévéprogram közül melyiket sugározzák műholdról. Akik telefonáltak már a tengerentúlra, vagy töltöttek le onnan adatokat az interneten keresztül. Akiknek az autójában műholdas navigációs vevő segíti a tájékozódást. Azok a tízezrek, akiknek az életét a műholdas segélykérő rendszer mentette meg. Akik láttak már műholdképen alapuló időjárás-jelentést. Vagy akikhez még nem jutottak el a technika ezen vívmányai, de egészséges ivóvízhez jutottak, mert a Föld sivatagos vidékén műholdak felvételein találtak vízlelőhelyet. Akik azért menekültek meg egy trópusi vihar pusztítása elől, mert a meteorológiai műholdak felvételein pontosan lehetett látni, hová sújt le a vihar.

Mert az ünnepek űrkutatása az, amit a szerzők a fél évszázados évforduló alkalmából átadnak Önöknek. A hétköznapok sokkal kevésbé látványos, de legalább ilyen fontos űrtevékenysége viszont az, ami közvetlenül szolgálja az egész emberiség javát.A világűr meghódításának első 50 éve. Írta: Gazdag László és Mészáros István. Laurus Kiadó, Győr, 2007. ISBN: 978-963-87585-2-1. Kötés: cérnafűzött kötött. Oldalszám: 104. Méret (mm): 196 x 233 x 11. Bolti ára: 2990 Ft. A könyv megrendelhető a Laurus Kiadó honlapján (25% kedvezménnyel!). Kapható a nagyobb Alexandra üzletekben, a Bookline és a Libri könyvkereskedésekben.