2014-12-08

A Nők a Tudományban Kiválósági Díj idei nyertese

A Nők a Tudományban Egyesület által meghirdetett díjakat október 17-én adták át Budapesten. Öt kiemelkedő eredményt elért kutatónő kapott elismerést az anyagtudomány, a biotechnológia és az űrkutatás tudományterületéről. A hagyományteremtés szándékával alapított díj célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a női kutatók munkájára, és példaképeket mutasson a következő generáció számára.

Magyarország egyik erős innovációs potenciálja a nőkben rejlik, ezért a Nemzeti Innovációs Hivatal által szervezett Innotrends Hungary 2014 eseményen szakmai partnerként serkentette és támogatta a Nők a Tudományban Egyesület a női részvételt és a nők innovációban betöltött szerepét.

A díjakat Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke, Dr. Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke és Dr. Vajta László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja adták át. Spaller Endre köszöntőjében hangsúlyozta: a Nemzeti Innovációs Hivatalnak kiemelten fontos, hogy az akadémiai és az ipari kutatásban dolgozó nők tudományos és innovációs eredményeinek elismerésre és megismertetésre kerüljenek a társadalom minél szélesebb rétegeivel. Az esélyegyenlőség szellemében, hiszünk abban, hogy elengedhetetlen női példaképek felmutatása és reflektorfénybe állítása minden területen, mondta el beszédében Dr. Groó Dóra, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke a díj alapításáról. Dr. Vajta László köszöntőjében elmondta, hogy a kar több szálon is szorosan kötődik a Nők a Tudományban Egyesület küldetéséhez, az általuk kezdeményezett programokhoz, illetve azokhoz a kutatásokhoz, melyek a nők tudományos életbe történő intenzívebb bekapcsolódásának lehetőségeit vizsgálják.

Barta Veronikát, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont soproni Geodéziai és Geofizikai Intézetének fiatal kutatóját az űrkutatás területén elért eredményeiért díjazta a szakmai zsűri a 30 év alatti kategóriában. Barta Veronika a troposzféra és ionoszféra közötti csatolási mechanizmusok vizsgálatával foglalkozik, így elősegítve a Föld körüli térség fizikai folyamatainak jobb megértését.

A Nők a Tudományban Díj nyerteseiről