2019-02-01

1%-os adófelajánlás idén is

A Magyar Asztronautikai Társaság adószáma: 19011084-1-41.

Hamarosan kezdődik a 2018. évre vonatkozó személyi jövedelemadó (szja) bevallásának időszaka. Idéntől az egyéni vállalkozókra és a magánszemélyekre is ugyanaz a bevallási határidő vonatkozik: május 20.

Továbbra is adott a lehetőség, hogy a magánszemélyek rendelkezzenek az összevont adóalap után megállapított, határidőre befizetett adó 1%-áról egy kiválasztott közhasznú társadalmi szervezet javára. Ezt legkésőbb 2019. május 20-ig az szja-bevallási formától függetlenül is meg lehet tenni, csupán egy nyilatkozat kitöltésére van szükség. Nyilatkozatot a bevallással együtt vagy attól elkülönülten is lehet tenni, vagyis a rendelkező nyilatkozat akár külön, a bevallás benyújtása után is beküldhető az adóhatóságnak.

2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltató továbbra is összegyűjtheti az 1+1%-os nyilatkozatokat. Amennyiben valaki a munkáltatója útján rendelkezik adója 1+1%-áról, akkor azt a munkáltató részére legkésőbb 2019. május 10-éig lezárt borítékban leadva teheti meg. (Fontos, hogy a lezárt borítékon a leragasztás helyén, továbbá a kísérőjegyzéken rajta legyen az adózó aláírása.)

A hazai űrkutatók összefogását, az űrkutatási ismeretterjesztést és az ifjúság bevonását céljául kitűző társadalmi szervezetünk tavaly több mint 420 ezer forinthoz jutott az adófelajánlások nyomán, amit működésének, rendezvényeinek, ifjúsági munkájának finanszírozására fordít. A MANT szerény tagdíjbevétele mellett elsősorban a különböző pályázatokon megszerzett forrásokból, támogatásokból működik. Az adóforintokra tehát nagy szükségünk van.

Az adófizetés kapcsán összeköthetjük a „kellemetlent” a hasznossal! Érdemes venni a minimális fáradságot, és kitölteni a bevalláshoz a rendelkező nyilatkozatot is. Meglepő módon az adózók jelentős része még mindig nem él ezzel a semmibe sem kerülő lehetőséggel, hogy valamely közhasznú szervezet általa is fontosnak tartott céljait támogassa az amúgy is befizetett adója 1%-ával! (Külön rendelkezés híján ez az 1% is az állami költségvetésbe folyik be.) Az érvényes rendelkezéshez fel kell tüntetni a Magyar Asztronautikai Társaság adószámát: 19011084-1-41.

Részletes útmutató az 1%-os felajánlásokról az adjukossze.hu honlapon olvasható.