MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2019.03.12
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Lapszemle: Aero Magazin november (2016.11.06.)

Az Aero Magazin 2016. novemberi számában megjelent űrkutatási vonatkozású cikkeket ajánljuk.

„Hajnal” a Ceres felett – A Dawn eredményei (Kálmán Béla)

A szonda először a Vestát látogatta meg, majd ez után érkezett el a Cereshez (nem sokkal az előtt, hogy a New Horizons Plútó közelébe érkezett) – fölöttébb kalandos útvonalon. Vajon hogyan működött a szonda különlegessége, az ionhajtómű? Szerzőnk tömör csillagászattörténeti előzményekkel együtt vázolja fel a Ceresről eddig szerzett ismereteket. Részleteket tudunk meg ennek az aszteroidának az alakjáról (mert korántsem mindegyikük ennyire gömbölyű), feltételezett belső szerkezetéről, amelynek lényeges alkotórésze nagy valószínűséggel a vízjég. Felszíne kráterezett, ám furcsa fehér foltok tarkítják a krátereket – vajon mi lehet a magyarázat? Milyen természetű légkört találtak? Milyen összehasonlítások tehetőek a Naprendszer bolygóinak holdjaival – pl. a Callistóval vagy az Enceladussal? Mi köze lehet a Ceresnek a Plútón túli térség egyéb törpebolygóihoz? Milyen műszerek vannak a fedélzeten, ezek mikre alkalmasak? A cikket színes képek – magáról a Ceresről is! –, magyarázó rajzok teszik még gazdagabbá.

Rövid cikkek (képekkel társítva) (H. A. F.)

Blue Origin – űrugrásokra tervezett űrkapszula sikeres kísérleti útja.

Tiangong–2 űrmodul – kínai űrállomás, űrhajósok fogadására felkészítve.

ISS hírek – sikeres legénység-váltás, újabb Progressz- és Cygnus ATK OA-teherfuvar; kisebb műszaki problémák, amelyek azonban szerencsére csupán késéseket eredményeznek.

Rosetta-leszállás – ragyogó képek a Rosetta leereszkedéséről.

ExoMars 2016 – magyar közreműködéssel készült műszer is volt a fedélzeten; a leszállóegységgel sajnos még a leereszkedés folyamán megszakadt a kapcsolat.

A Falcon–9 robbanása – sikertelen indítási kísérlet a SpaceX cég hordozórakétájával – személyi sérülés szerencsére nem történt, azonban az Amos műhold megsemmisült.

Orosz csökkentés – a Nemzetközi Űrállomáson három helyett csak kettő orosz űrhajós lesz (költségcsökkentés végett); a létszám 2018-ban állhat vissza, ha az új tudományos modul, a Nauka pályára áll.

Bár nem kifejezetten űrkutatási eredményekkel foglalkozik egy másik cikk, a lapszemléből vétek kimaradnia:

Elsőként az űrben – Orosz filmbemutató Magyarországon (Maradi István)

Gagarinról, az első kozmonautáról, sorsának fontosabb momentumairól forgattak játékfilmet, amit itthon is bemutatnak. Nemcsak „űrsztori”; történelem, sok adattal, ugyanakkor kerüli a fölösleges látványosságokat – amolyan emberközeli alkotás. A cikk szerzője személyesen látta a sajtónak megtartott bemutatót, élményszerű beszámolót olvashatunk tőle – színes képekkel kiegészítve.

Az Aero Magazin honlapja

(Összeállította: Bán András)