2024-04-08

Lezajlott a 2024-es CanSat verseny döntője

A hét hónapon át tartó CanSat Hungary 2024 középiskolás csapatverseny elérkezett a döntőhöz. A versenyt 48 csapat több mint 230 versenyzője kezdte meg, ők mentoraik támogatásával fél éven át fejlesztették eszközüket, amelyek közül a legjobb tíz április 5-én 1 km-nál is magasabbra emelkedett, hogy küldetéseit teljesítse. A döntő indítási napja látványos és izgalmas esemény volt. Öt indítás során középiskolás csapatok által tervezett és épített műholdszimulációs eszközök repültek kutatórakétákkal. Az eszközök a visszatérésük során méréseket végeztek és az adatokat rádiókommunikációval továbbították a földi állomásokra.

cs24-1 

cs24-2

cs24-3

cs24-4

A döntőt az űrkutatásért felelős miniszteri biztos, egyben a magyar ESA delegáció vezetője, Ferencz Orsolya nyitotta meg. A  verseny szervezője a MANT, a rakétákat a BME Suborbitals rakéta-versenycsapat készítette és működtette, a helyszínt a tatárszentgyörgyi lőtéren a Magyar Honvédség biztosította az indítások számára.

Másnap, április 6-án, a döntő prezentációs napján a dabasi Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskola és Kollégiumban derült ki, hogy melyik csapat műholdszimulációja működött a legjobban, gyűjtötte a legtöbb és legérdekesebb adatot az ereszkedés során. Az indítási napon rögzített eredmények feldolgozását angol nyelvű előadásban ismer­tették a csapatok a zsűrivel. A döntő nyertes csapata a nyár folyamán részt vehet az Európai Űrügynökség Space Engineer for a Day című programján, az ESA technológiai központjában, a hollandiai Noordwijkben.

cs24-5

cs24-6

A CanSat Hungary 2024 verseny díjazott csapatai:
fődíj: CapySat (VSZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium, Vác)
tudományos különdíj: Seraph (Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Gödöllő)
technológiai különdíj (megosztva): OnionSAT (Berzsenyi Dániel Gimnázium, Budapest) és Parsec (Karinthy Frigyes Gimnázium, Budapest)
ismeretterjesztésért különdíj: Sat-Elite Assembly Team (SEAT) (Baranya Vármegyei SZC Radnóti Miklós Közgazdasági Technikum, Pécs)

 A verseny kiemelt támogatója a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM), valamint kiemelt szakmai partnerei a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Magyar Természettudományi Múzeum (MTTM) voltak.