A Magyar Asztronautikai Társaság Körlevele
  A Társaságról
 
  Kik vagyunk
  Felépítés
  Helyi csoportok
  Ifjúsági csoport
  Díjazottaink
  Körlevél
  Beszámolók
  Belépés
  Tagok
  Alapszabály
  1%
  Programok
  Ifjúsági pályázat
  Űrkaleidoszkóp
  Űrtábor
  Linkek
  Vendégkönyv
   

Aktuális
2004. május
Archívum

2004. V. szám május

A Galileo a kibõvített Európában

A EURISY Szövetség a Magyar Ûrkutatási Irodával együttmûködve május 27-28-án Budapesten rendezi meg a Galileo navigációs mûholdrendszerrel, annak jövõbeli alkalmazásaival kapcsolatos konferenciáját. A rendezvényt – amelyen a részvétel ingyenes – a Eurisy Assotiation szervezi. A MANT ebben nem vesz részt, de az információt jónak látjuk közzétenni Körlevelünkben: ezek letölthetõek (a jelentkezési lappal együtt) az internetrõl: http://www.eurisy.asso.fr
drótposta címük: eurisy-lc@wanadoo.fr

Pályázati hírek: Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a Magyar Ûrkutatási Irodán keresztül értesítette Társaságunkat, hogy a beadott pályázatunkat támogatja.
Társaságunk pályázatot nyújtott be a Nemzeti Alapítványhoz, amely révén a magyar ûrtábor anyagi feltételeinek biztosítására kérünk támogatást.

Ifjúsági esszépályázatunk eredményhirdetését május 29-ére (szombat) tûztük ki, 10 órai kezdettel. Helyszíne majdnem ugyanaz, ami az elmúlt két évben volt: a Közlekedési Múzeumban lesz, de most nem a Petõfi Csarnokban, hanem a fõépület nagytermében. Szeretettel meghívjuk mindazokat, akik az ifjúsági esszépályázat munkájában valamilyen módon részt vettek. A pályázóknak emellett külön meghívót küldünk.

Április 21-én ülést tartott Intézõbizottságunk, amelyrõl az alábbi összefoglalót nyújtjuk:

Az ifjúsági esszépályázat zsûrije beszámolt a dolgozatok értékelésének helyzetérõl.
Az ünnepélyes eredményhirdetés helyszíne ismét a Közlekedési Múzeum, idõpontja május 29-e délelõtt.
Az IB elemezte annak lehetséges okait, miért olyan kevés a pályázatok száma.
Az IB döntött arról, ki legyen a Huntsville-be kiküldött nyertesek kísérõje: Szabó Attila muzeológus, Elnökségünk tagja, aki el is vállalta a küldetést.
A magyar ûrtábor technikai elõkészületeirõl Bán András beszámolt, annak programját pedig felvázolták az IB tagjai, egyben szerepet vállaltak a lebonyolításban.
Az Asztronautikai Tájékoztató korrektúrája jelenleg folyamatos, a nyomda május folyamán tud foglalkozni a további technikai teendõkkel – adott tájékoztatást az ügyvezetõ.
Az április 17-én lezajlott ÛRTANítás rendezvény tapasztalatairól szólva az IB megállapította, hogy az eredményes volt ugyan, ám igen csekély volt a hallgatóság száma. A további rendezvények elõkészítésében nagyobb hangsúllyal kell szerepeljen az, hogy minél szélesebb körbe eljuthasson a rendezvény híre. Felvetõdött a rendezvény kapcsán együttmûködés más, oktatással, kutatással foglalkozó intézményekkel, továbbá, hogy egyetlen téma köré csoportosuljon minden egyes további alkalom.
A Gemma Ûrszimulátor helyet kapott az Uránia Csillagvizsgálóban, és ez elõrelépés. Az ûrszimulátor fejlesztése egyelõre „csendes” szakaszában van, aminek nincs látványos vonatkozása – mondta el Neizer Zita. Az IB szeretné a MANT és az ûrszimulátor munkája közötti kapcsolatot intenzívebbé tenni, hogy ez utóbbi még eredményesebben mûködhessen.
Both Elõd bejelentette, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztériumon belül megalakult a Mûholdas Navigációs Bizottság, amelyet Fejes István (tagtársunk) vezet, s amelyben a MANT képviseletét szeretné az IB Szentpéteri László Elnökségi tagtársunkra bízni.
Kelemen János felvetette, hogy a Mars-Society magyar tagozata megkereste e MANT-ot, miképp lehetne eredményesen együttmûködni. Az IB egyetértett abban, hogy mind a Mars-Society, mind a Gemma Ûrszimulátor lehetne a MANT egy-egy szakosztálya – errõl a Közgyûlés dönt majd.
Az ügyvezetõ felolvasta a Debreceni Csoport bejelentését, amely szerint a csoport új elnöke dr. Csepura György, titkára pedig Mezõ György lett.

Aktuális   Archívum
Frissítve: 2004.05.19.
Impresszum
kezdolap