A Magyar Asztronautikai Társaság Körlevele
  A Társaságról
 
  Kik vagyunk
  Felépítés
  Helyi csoportok
  Ifjúsági csoport
  Díjazottaink
  Körlevél
  Beszámolók
  Belépés
  Tagok
  Alapszabály
  1%
  Programok
  Ifjúsági pályázat
  Űrkaleidoszkóp
  Űrtábor
  Linkek
  Vendégkönyv
   

Aktuális 2002. Április Archívum


Rendezvények:

A Haditechnika-történeti Társaság 2002. április 3-án (szerdán) 10.00 órai kezdettel konferenciát rendez:

Kármán Tódor emlékére (100 éve végzett a József Műegyetemen)

címmel a Hadtörténeti Intézet és Múzeum dísztermében (Budapest, I. Kapisztrán tér 2-4.).
A konferencia foglalkozik Kármán repüléstudományi és asztronautikai tevékenységével és annak eredményeivel. Célja: összegyűjteni Kármán tevékenységének magyarországi emlékeit.
A belépés ingyenes! Minden érdeklődőt szeretettel vár a Haditechnika-történeti Társaság.

2002. április 13. és 20. között:

lesz a Nemzetközi Űrhajózás Napja alkalmából meghirdetett ŰRHAJÓZÁSI KIÁLLÍTÁS
Helyszín: Petőfi Sándor Művelődési Központ (Kiskőrös, Petőfi tér 4.)
Házigazda: dr. Magyari Béla mérnök-ezredes, űrhajós és Schuminszky Nándor űrszakértő

Részletes program:

április 13. 18.00: Bevezető (Rezsabek Nándor) és megnyitó (dr. Magyari Béla)
18.20: Szojuzokon a Föld körül - előadás (dr. Magyari Béla és Schuminszky Nándor)
19.00: A kiállítás megtekintése - dr. Magyari Béla és Schuminszky Nándor körbevezeti a vendégeket, és válaszol a kérdésekre
20.00: távcsöves csillagászati bemutató, diavetítés a Petőfi téren (vezeti a Magyar Csillagászati Egyesület Kiskun Csoportja és a Neptunusz Amatőrcsillagász Kör)

Április 19-ig a kiállítás folyamatosan megtekinthető!

További információ: MCSE Kiskun Csoport, Neptunusz Amatőrcsillagász Kör
(Tel.: /30/-3744-222, /30/-394-8154; e-mail: kiskun@mcse.hu, Internet: http://kiskun.mcse.hu )

2002. április 17. (szerda) 18.00 óra:

A DATA Szakosztály rendezésében:
Dr. BÉRCZI SZANISZLÓ - Dr. HORVÁTH ANDRÁS: Fantasztikus bolygókutatási eredmények (Houston)
Helyszín: Kossuth Klub (Budapest, VIII. Múzeum u. 7.

~ & ~

Hírességek csarnoka

Érdekes, látványos és a 21. századhoz illő modern kezdeményezést tett a Városligeti Közlekedési Múzeum, amely ré-gi és újabb épületeit egy új, kétszintes üvegcsarnokkal köti össze. Ebbe négy magyar vonatkozású, szenzációs beren-dezést, illetve modellt emelt át az egyébként igen gazdag közlekedési és repülési anyagból. A Hírességek csarnoká-nak elnevezett kiállító terület legérdekesebb darabja kétségtelenül a Hermina úti oldal földszinti részén elhelyezett valódi űrhajó, amely 1980-ban mintegy két hónapot repült Föld körüli pályán a Szaljut-6 orosz űrállomáshoz csatlakoztatva. A Szojuz-35 jelzésű űrhajó kabinjáról van szó, amelyben 1980. június 3-án Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós és Valerij Kubászov tért vissza szerencsésen a Földre. A Farkas Bertalant szimbolizáló viaszfigura valódi szkafanderben, már az űrhajón kívül, a "kazahsztáni sztyeppe" talaján állva látható, míg Kubászov panoptikumfigurája az űrhajó belsejében ül. A csarnok tetejéig felnyúlik az a 1000 m2-es nagy ejtőernyő és annak tartózsinórzata, amely a viszonylag sima leszállást biztosította. (részlet az Aeromagazin cikkéből - H. A.)
A lapzárta pillanatában érkezett az értesítés, hogy a MANT Kecskeméti Csoportja, a Magyar Repülő- és Űrorvosi Társaság és a Szegedi Tudományegyetem ÁOK Repülő- és Űrorvosi Tanszéke közös szervezésében március 22-re tervezett egész napos tudományos konferencia új időpontja - változatlan program mellett, lásd a márciusi Körlevelünket - április 26-a (péntek)!

~ & ~

Győrfi Lilla Annától, ifjú karcagi esszépályázónktól és űrtáborosunktól az alábbi híradást kaptuk:

"Pályáztam a Természet Világa diák-pályázatán a csillagászat kategóriájában, melyben azt kellett kifejteni, hogy mit tennék, ha csillagász lennék. Nehezen hittem el, mikor megkaptam a levelet a Természet Világa főszerkesztőjétől, Staar Gyulától, hogy a pályázatom díjazott lett, és várnak március 2-án a Magyar Tudományos Akadémia Nagytermébe a díjkiosztó ünnepségre. Később megint jött egy levél - akkor már a Magyar Csillagászati Egyesület elnökétől, Szabados Lászlótól. Ő azt írta, örült, hogy részt vettem a pályázaton, sok sikert kívánt a tanulmányaimhoz, és reméli, valóban csillagász leszek majd. Nagyon örültem ezeknek a leveleknek. Végül eljött a díjkiosztó. A tizenegy kategória közül csak egy volt a csillagászat. Min-den kategóriát külön értékeltek az adott kategóriák zsűri elnökei. A csillagászatban öt díjazott lett: egy első, egy második és három különdíjas. Szabados László hirdette ki az eredményeket. Mielőtt bejelentette az első díjat, elmondta, hogy ez tartalmazza a legtöbb tényadatot, dicsérte az irodalmi vonásait, hogy olvasmányos, valamint, hogy stílusos, és kiemelkedően a legjobb a díjazottak közül. Mikor kimondták a nevemet, el sem hittem - én? az első? Akkor készítettek velem egy rövid riportot a Meteorba, elkérték a címemet, elmondták, hogy majd megkeresnek, és kapok egy egyéves előfizetést a Magyar Csillagászati Egyesületbe. Szóval, ennek is nagyon-nagyon örültem."

Mindannyiunk nevében gratulálunk, és kívánjuk, Anna érjen el pályája során minél több eredményt!

~ & ~

Könyvtárunk gyarapodása:

Az OMIKK EU Kutatás és technológia fejlesztés hírlevele (2002/1-2.)
Preparing for the Future - ESA-kiadvány (2002. jan.)
Down to the Earth - gazdagon illusztrált az európai űrtechnológiáról
Marshall Star (The NASA MSCF Weekly) Feb. 21., 28., Mar. 7., 14.
Aero Magazin - márciusi szám
Meteor - 2002. jan., febr., márc. számai - benne: Tejútikalauz

Mint ahogyan ígértük, a Hargitai Henrik tagtársunktól kapott Mars térképéről és a Tejútikalauzról közlünk ismertetést:

A Mars térképe színes poszter, a "főalak" az elülső és hátulsó félteke 1:25 000 000 arányban, ugyanezen az oldalon a marskutató szondák legérdekesebb felvételei a felszíni formákról és az időjárási jelenségekről. Túloldala ötnyelvű ismertető a bolygó általános leírásáról, kis szerkezeteiről, geológiai történetéről, jelenlegi folyamatairól, a bolygótest adatairól, valamint a mágneses mező, pályaelemek, földrajzi adatok, szerkezeti elnevezések, leg-ek felsorolása és végül részletes névmutató. A térkép az ELTE TTK Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport Planetológiai Köre és a Moszkvai Állami Geodéziai és Térképészeti Egyeteme együttműködésének munkája; komoly "étvágygerjesztő" felkeresni a http://planetológia.elte.hu honlapot.
A havonta (a Meteorral együtt is) megjelenő Tejútikalauz minden középiskolába eljut. A bolygók és a hold eseményeiről, adatairól, az időszak csillagászati előadásairól, évfordulóiról ad tájékoztatást; túloldalán valamely érdekes égitest leírását közli a teljes (szabadszemes) csillagos égbolt a havi látványának rajzával. A Tejútikalauz is az ELTE TTK Kozmikus Anyagokat Vizsgáló Űrkutató Csoport Planetológiai Körének igényes és lelkiismeretes munkája, amelyet Hargitai Henrik és Keresztúri Dezső szerkeszt a Magyar Csillagászati Egyesület támogatásával. Reméljük, e kezdeményezés sokak figyelmét tereli az égbolt felé. Kezdőknek, amatőröknek igazi csemege!

~ & ~

Űrtábor

Veterán űrtáborosok és esszépályázók figyelmébe ajánljuk az idei ifjúsági űrtáborunkat, amelyet előreláthatóan augusztus 12-17-e között Székesfehérvárott rendezünk az ottani Csoport és a megyei MTESZ közreműködésével.


Aktuális   Archívum
Frissítve: 2002.03.26.
Impresszum
kezdolap