2020-09-11

IAC 2020: megnyílt a regisztráció

A Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus (International Astronautical Congress, IAC) az űrszektor legnagyobb, évente megrendezett nemzetközi szakmai seregszemléje. Általában egy hétig tart és sok ezer résztvevő jelenik meg rajta, hogy előadásokat tartson és hallgasson, részt vegyen a rendezvényhez kapcsolódó szakkiállításon vagy valamelyik eseményen. Az IAC minden évben más-más városba látogat, de az idei, sorrendben már 71. kongresszust a COVID-19 koronavírus-világjárvány miatt nem Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben tartják, ahogy eredetileg tervezték. Helyette 3 napon át, október 12–14. között jelentkezik a „virtuális kiadás”. (Dubajban remélhetőleg 2021-ben meg tudják tartani a következő, 72. IAC-t.)

A szervezők úgy döntöttek, hogy a 71st IAC – The CyberSpace Edition (jelmondata: IAF Connecting @ll Space People, vagyis minden, az űr iránt érdeklődő ember összekötése) regisztrációs díj nélkül lesz „látogatható”. A napokban meg is nyílt a jelentkezés lehetősége. Minden, az űrtevékenység újdonságai iránt érdeklődő, angolul tudó tagtársunknak és olvasónknak jó szívvel ajánljuk, hogy regisztráljon és vegyen részt az eseményen. A jelentkezéshez el kell látogatni a 71. (virtuális) IAC honlapjára.

Mostanra körvonalazódott, és a honlapon szintén olvasható a program is. Mindhárom napnak lesz egy vezető témája. Október 12-én (hétfőn) a megnyitó mellett a hagyományos kongresszusokon is az egyik legnagyobb érdeklődéssel várt eseményre, az űrügynökségek vezetőinek fórumára kerül sor. Ezen már visszaigazolta részvételét az amerikai (NASA), európai (ESA), japán (JAXA), indiai (ISRO), kanadai (CSA) és orosz (Roszkoszmosz) ügynökség. A második napon (október 13-án, kedden) az űriparé lesz a főszerep. Plenáris előadás hangzik el az első kereskedelmi műholdjavító (pontosabban üzemidő-hosszabbító) küldetésről (MEV-1), valamint a kis- és középvállalatok túlélési stratégiájáról a járványhelyzetben. De bemutatkozik az amerikai Artemis holdprogram is. Végül 14-én (szerdán) a sokszínűség és a népszerűsítés lesz a vezérmotívum, és megrendezik az űrhajósok szokásos panelbeszélgetését. 

A 71. IAC virtuális kiállításának egyik résztvevője a magyar űrszektor képviseletében a MANT lesz. A megjelenésünk célja, hogy előkészítse Budapest pályázatát a 2024-ben esedékes kongresszus megrendezésére, amelynek szándékát a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatja.