2022-09-21

A MANT programjai a Kutatók Éjszakájára

"Kutatók Éjszakája" programok

2022. szeptember 30. 16.00 - 19.00 óra között

 

A Magyar Asztronautikai Társaság - MANT is részt vesz a Kutatók Éjszakája / Researchers' Night in Hungary rendezvénysorozatban. Az Abacusan Stúdióval közösen szerveztünk három nagyon különböző, de egyenként izgalmas előadást szeptember 30-ára.

A rendezvény ingyenes, de kérjük, regisztráljon a lenti linkeken!

Elsőként, 16.00 órától az a középiskolás csapat mutatkozik be, amelynek tagjai idén Bolognában jártak, az Európai Űrügynökség (ESA) CanSat döntőjén. Vitték a saját maguk által épített műholdat is, "aki" ügyesen szerepelt a versenyen és természetesen a Kutatók Éjszakáján is színpadra lép. Az érdeklődők az előadás után megismerkedhetnek a szenzorok programozásával, a 3D tervezési és nyomtatási kérdésekkel és egyéb, CanSat-építési kihívásokkal.
 

17.00 órától Vizi Pál Gábor beszél arról, hogy csak itt és most létezhetünk az űrben, azaz a Földön. Életünk helyszíne a Világegyetem, röviden Űr, amelyben az élethez minden feltétellel rendelkező Földünk létezik. Minden élő számára főnyeremény ez a lét, mert csak itt és csak most, egyszeri alkalom. Nem volt mindig így és nem is lesz mindig így. Az ember létezése számára alkalmas anyag fejlődésről és feltételek kialakulásáról, továbbá az űrkutatási vizsgálati módszerekről, technológiákról lesz szó népszerű tudományos formában.

Harmadik előadónk 18.00 órától extrém vidékek lakóit mutatja be. Egészen pici lényekről van szó, amelyek szélsőséges körülmények között érzik jól magukat. Szörnyen hideg vagy forró, savas vagy számunkra más okból barátságtalan helyeken is előfordulnak. Ők az extremofil baktériumok. És hogy mi közük az űrkutatáshoz? Medvegy Anna ezt is elmeséli.

 

Helyszín: Abacusan STEM Stúdió (közvetlenül a MANT irodája mellett), IX. ker. Páva u. 8. II. emelet
 
 
kutej_2022_pagecover