MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2020.01.15
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

MANT VilágűrKlub

A Magyar Asztronautikai Társaság ezúton hívja tagságát és az űrkutatás iránt érdeklődőket a MANT VilágűrKlub rendezvénysorozatának következő alkalmára.

Haidegger Tamás: Robotos és emberes űrmissziók – a közeli jövő lehetőségei (webes szeminárium)

Időpont: 2013. december 11. (szerda), 18:30-19:30

Helyszín: internet (vagyis otthonról, saját számítógépéről bárki részt vehet rajta)

Regisztráció: ennek az űrlapnak a kitöltésével

Regisztráció határideje: 2013. december 9.

Az előadásról:
A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) új kezdeményezésében rendszeresen webes szemináriumra fog sor kerülni. Az előadásokon való részvételhez nem kell Budapestre utazni, csak egy számítógéppel és internet-kapcsolattal kell rendelkezni. Az előadás zártkörű, azokon csak a MANT tagjai illetve a MANT tagok által meghívott vendégek vehetnek részt. A férőhelyek száma limitált (maximum 25 fő), ezért a részvétel – bár ingyenes – előzetes regisztrációhoz kötött. Az előadás hossza 45 perc, amelyet 15 percben kérdések követnek. A kérdések feltételéhez nem kell webkamerával vagy mikrofonnal rendelkezni.

Az első előadást Haidegger Tamás tartja, aki előadásában a közeli jövő robotos és emberes űrmisszióinak lehetőségeiről fog beszélni.

Az előadóról:
Haidegger Tamás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) űrrobotkarok irányításából szerezte villamosmérnöki diplomáját, majd az orvostechnikai kutatások keltették fel érdeklődését. Egy évet töltött ösztöndíjasként az Egyesült Államokban, egy agysebészeti robot fejlesztésébe kapcsolódott be a Johns Hopkins Egyetemen, és doktori téziseit sebészrobotikából és távsebészetből írta. Jelenleg adjunktusként dolgozik az Óbudai Egyetemen, ahol a nemrégiben alapított Bejczy Antal Robottechnikai Központ igazgatóhelyettese. Mindeközben a BME-n innovációs tanácsadó és mentor, az osztrák Austrian Center for Medical Innovation and Technology munkatársa, de leginkább saját spin-off vállalkozását igazgatja. Kutatási projektjei a robotsebészet, űrtávsebészet irányítási problémáin túlmenően az orvosbiológia számos területét érintik. Ezek közül kiemelkedik a sebészeti képességek fejlesztésére és mérésére kifejlesztett rendszerük, amelyet a Semmelweis Egyetemen folyamatosan használnak az oktatásban. Tamás több mint 100 nemzetközi tudományos publikáció szerzője, számos konferencia és egyetem meghívott előadója, több sikeres kutatási együttműködés kialakítója.
Tamás nagy hangsúlyt helyez az utánpótlásképzésre is, több mint 25 hallgatója volt már, és eddig 11 mérnöki diploma készült el irányítása alatt. Rendszeres előadó nyilvános rendezvényeken, ahol a műszaki területet, a robottechnikát és a hazai kutatás-fejlesztést népszerűsíti.

Aktív tagja számos hazai és nemzetközi önkéntes szakmai szervezetnek, konferenciák és workshopok szervezője, vezető tisztséget tölt be az IEEE Robotikai társaságában. Nemzeti szakértőként az ISO/IEC munkacsoportjában új szabványok kialakításán dolgozik, amelyek biztonságosabbá teszik majd a jövő orvosi robotjait. Hat éve vezetett szakmai blogja (surgrob.blogspot.com) világviszonylatban az első számú a területen.

Tamás szenvedélyes fényképész, kedvenc időtöltése a túrázás és a sziklamászás. Elérhetőség: haidegger@eestec.huA MANT VilágűrKlub első (még nem virtuális) rendezvénye 2011. március 17-én, a második 2011. április 12-én volt.