MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
mant@mant.hu
utolsó frissítés: 2017.07.24
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Űrkutatás Napja 2016

A Magyar Asztronautikai Társaság – együttműködve az Óbudai Egyetemmel – 2016-ban az Óbudai Egyetemen rendezi meg az Űrkutatás Napja elnevezésű ismeretterjesztő rendezvényt, amelyen minden érdeklődőt szeretettel várnak október 21-én a Nemzetközi Világűrhét alkalmából. A rendezvény támogatója a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), médiapartnere pedig az Űrvilág űrkutatási hírportál.

A rendezvény programjának megtekintése

Regisztráció a rendezvényre

A rendezvény bemutatásaA 2016. október 21-én (pénteken) délután zajló Űrkutatás Napjának programja három részből áll. Először, 13 órai kezdettel egy másfél órás műhelybeszélgetés témája lesz az űrvonatkozású felsőoktatás magyarországi helyzete. Az Űrmérnök szak Magyarországon: lehetőségek és kihívások című szekcióban hét meghívott előadó, a hazai űripar és oktatás meghatározó képviselői ismertetik röviden a fennálló helyzetet és a terveket, amit a résztvevők bevonásával egy kerekasztal-beszélgetés követ.
A második részben 20-20 perces szakmai-ismeretterjesztő előadásokat hallgathatnak az érdeklődők aktuális űrkutatási témákról. A 15 órakor kezdődő köszöntőket követően szó lesz ESA tagságunk első évének értékeléséről, majd a szeptember utolsó napján véget ért sikeres európai Rosetta üstököskutató programról, amelyben magyar kutatók és mérnökök is jelentős szerepet vállaltak. Megismerkedhetünk az európai Mars-programmal, aminek különös aktualitását az adja, hogy a márciusban indított ExoMars űrszonda addigra megérkezik a vörös bolygóhoz: egyik egysége a Mars körüli pályára áll, a Schiaparelli nevű egysége pedig október 19-én leszáll a bolygó felszínére. Ebben a szekcióban végül a MANT jelenlegi formájában való megalakulásának 30. évfordulóját ünnepeljük meg és átadjuk egyesületünk idei kitüntetéseit.
17 órától kötetlen formában folytatódik a program, 30 éves „születésnapi” kávészünettel, baráti beszélgetésekkel. A rendezvény szakmai partnere, a Stratolab Kft. pedig digitális planetáriumi bemutatóval készül.

Időpont és helyszín: 2016. október 21., péntek, 13.00-18.30,
Óbudai Egyetem Tavaszmező utcai campusa, G épület, 19-es előadó
1084 Budapest, Tavaszmező utca 15-17.

Program – Űrkutatás Napja 201613.00-14.30 Űrmérnök szak Magyarországon – lehetőségek és kihívások (workshop)

A workshop célja, hogy különböző nézőpontokon keresztül áttekintsük, milyen létjogosultsága van hazánkban az űrmérnök (aerospace engineering) szaknak. A workshop során 7 rövid, felkért előadást követően kerekasztal-beszélgetés zajlik a közönség bevonásával arról, milyen lehetőségei vannak a hazai felsőoktatásnak űrmérnöki ismeretek átadására. Az alábbi intézményekből érkeznek felkért résztvevők: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Óbudai Egyetem, Admatis Kft. (HUNSPACE űripari klaszter), BHE Bonn Hungary (HATP űripari klaszter), MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, NFM Magyar Űrkutatási Iroda.

15.00-17.00

Megnyitó
Dr. habil Nádai László (Óbudai Egyetem, kutatási és nemzetközi rektorhelyettes)
Dr. Tari Fruzsina (NFM Magyar Űrkutatási Iroda vezetője)
Solymosi János (Magyar Asztronautikai Társaság, elnök)
Dr. Vajda István (Óbudai Egyetem, Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, dékán

ESA tagságunk első évének értékelése - eredmények és kihívások
Dr. Tari Fruzsina, NFM Magyar Űrkutatási Iroda

Két év és számos új felfedezés a 67P/C-G üstökösnél - Véget ért a Rosetta-küldetés
Dr. Hirn Attila, MTA Energiatudományi Kutatóközpont

Európa újra a Marsra megy
Dr. Both Előd, Magyar Asztronautikai Társaság

30 éves a Magyar Asztronautikai Társaság
Prof. Dr. Almár Iván, Dr. Bacsárdi László

17.00-18.30 kávészünet - Születésnapi kávészünet, születésnapi torta, baráti beszélgetések

A rendezvény során folyamatos programok egy digitális planetáriumban a Stratolab Kft. támogatásával.

Megközelíthetőség: A 4/6-os villamos Baross utcai megállójától körülbelül 5 perc séta, a Horváth Mihály téri templom mellett elhaladva. A Deák térről, Astoriától a 9-es busszal, a Fővám térről a 83-as trolibusszal, az Orczy térről a 9-es busszal, illetve a 83-as trolival a Horváth Mihály térig.

A rendezvény médiapartnere az Űrvilág űrkutatási hírportál.

Regisztráció a rendezvényreA rendezvényen való részvétel ingyenes. Előzetes regisztráció a rendezvényre az alábbi űrlapon lehetséges.