MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2019.07.20
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Lapszemle: Aero Magazin április (2018.04.15.)

Az Aero Magazin 2018. áprilisi számában megjelent űrkutatási vonatkozású cikkeket ajánljuk.

Az alkalmassági vizsgálat – A titkos magyar űrkutatás, 2. rész (Dr. Remes Péter orvos ezredes)

Az Aero Magazin 2017. évi utolsó számában kezdődött sorozat folytatása. Ismét „történelemóra”, ám annál sokkalta több: a szakemberek igazi csemegét találhatnak ebben a forrásmunkának is beillő írásban! A történetben az következik, hogy a magyar szakemberek által leginkább rátermettek közül a hazánkba érkezett szovjet repülőorvosi bizottság aktív közreműködésével kiválasztották a négy jelöltet, akik a Szovjetunióban folytatják majd űrhajós kiképzésüket. Az akkoriban magas fokú titkosítást azóta feloldották, így – többek között a magyar repülőorvosi gárda szereplői nevének részletes felsorolásával – értesülhetünk az esemény részleteiről. A magyar vizsgálat következtetéseit a szovjetek jóváhagyták; ez bizony nem magától értetődő, mert voltak olyan országok, ahol a jelöltek kiválasztásába beavatkozott a szovjet szakembergárda. Majd a legmagasabb fokú politikai egyeztetés következett, amire szintén a legszigorúbb titoktartás volt a jellemző. A szerző meg is említ egy „affért”, ami ennek a titkosságnak a rovására volt írható… A magyar repülőorvosi szakemberek igen magas színvonalon végezték munkájukat – ennek egyik szakmai hozadéka pl. a leendő űrhajósok egyensúlyszervvel kapcsolatos kutatási eredmények voltak; korábban ezeket a szempontokat nem tekintették elsődlegesnek. Az űrorvosi tevékenységgel összefüggésben sok egyéb élettani, orvosi és biológiai eredmény is született, ráadásul a folyamat az oktatásra is jótékony hatást gyakorolt: az alkalmazott ismeretek tananyaggá váltak, tanszékek, kutatógárdák munkáját ösztönözve ezzel. Jelentős beruházások születtek az orvos-biológiai műszerek terén, miután bekapcsolódhattunk az embereken végzett nemzetközi űr-élettudományi kísérletekbe. Ezek közül „élőben” számosat a Szaljut űrállomások fedélzetén is végrehajtottak. Ezen időszakban kristályosodott ki az a stratégia, amely az emberi faj Földön kívüli elterjedésével foglalkozott – bár egyelőre elméletben, mégis komoly távlatokban gondolkodva. A cikket – amelynek folytatását várjuk! – számos korabeli, dokumentumértékű kép teszi teljesebbé.


Kisebb cikkek, látványos képekkel bőséggel illusztrálva (H. A. F és K. B. szerkesztésében), amelyekhez az Űrvilág cikkeit is felhasználták:

Újdonságok a Naprendszerből – nagyformátumú tervek: Napot közelítő Parker-szonda, New Horisons az Ultima Thule felé, InSight Mars-szonda;

Friss képek a Vénuszról – a „rendetlenkedő” Akacuki szondának kalandos utat bejárva végül sikerült több hullámhosszon készítenie fényképeket a bolygó légköréről;

Jég a Ceres felszíne alatt – víz jelenlétére utaló nyomokat fedeztek fel a Dawn szonda műszerei;

Neukum-kráter – krátert neveztek el a Marson a nemrég elhunyt német bolygókutatóról;

Szojuz-MSZ–6 – sikeres legénységcsere az ISS-en;

A Jupiter légköre – látványos felvételeket küldött a Juno az óriásbolygó sarkvidéki területeiről;

Progressz-MSZ–8 – sikerrel startolt a teherűrhajó, illetve két űrhajós hosszú, ám eredményes űrsétát tett az ISS fedélzetéről kilépve.

Az Aero Magazin honlapja

(Összeállította: Bán András)