MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2019.07.20
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Élménybeszámoló az egri kirándulásról (2018.03.28.)

„Egerben tett szakmai kirándulást március elején a tagtársak maroknyi, de lelkes csapata.” – Koczó Edit írása.

Fő úti célunk az Eszterházy Károly Egyetem (korábbi nevén Líceum) volt, ahol szívélyes fogadtatásban és érdekes látnivalókban volt részünk. A barokk-rokokó épületben, mely évszázadok óta szolgálja a művelődést, a Varázstorony számos tudományos és tudománytörténeti kiállítást, programot kínál. Először egy planetáriumi előadáson vettünk részt. Ezt rövid ismerkedés követte számos fizikai szemléltető eszközzel, afféle „tudományos játszótérként”. Felkerestük a Hell Miksa által konstruált Camera Obscurát is, melynek periszkópja által városnézésen vehettünk részt az előttünk lévő asztalra vetülő képeket szemlélve. A legfelső szintre vezető lépcsőház közepén egy Foucault-inga is helyet kapott. Ezután a panorámateraszon magunk is megnézhettük Egert madártávlatból.

Csillagászattörténeti kiállítás is szerepelt a programban. Régi távcsövek és más tudományos eszközök történetét hallgattuk meg dióhéjban abban a teremben, amely padlóján egy átfutó márványcsík segítségével a helyi dél időpontját lehet szemléltetni. A főiskola történetével is megismerkedtünk a két dísztermet is érintő vezetésen, melyek gazdag faldíszítését mennyezeti freskók koronázták. Kiemelkedő része az intézménynek a könyvtárterem, melyben miközben a hírneves mennyezeti freskóban, míves bútorzatában és könyveiben gyönyörködtünk, meghallgattuk annak történetét.

Az ódon falaknak búcsút intve kisebb csoportokban vagy egyénileg indultunk további látnivalókat felfedezni. Ilyen volt például az Egri Érseki Palota vagy a Kepes Intézet – Kortárs Művészeti Központ állandó és időszakos kiállításai. Tudományos, történelmi és művészeti élményekkel teli nap után érkeztünk meg este Budapestre.

Koczó Edit

Az egri szakmai kiránduláson készült fényképekből készült válogatás megtekinthető a MANT képgalériájában.