MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2019.06.16
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Lapszemle: Aero Magazin szeptember (2017.09.14.)

Az Aero Magazin 2017. szeptemberi számában megjelent űrkutatási vonatkozású cikkeket ajánljuk.

Obsztanovka: földi környezetismeret – Magyar részvétel az ISS-en zajló megfigyelési kísérletsorozatban (Nagy János – Vizi Pál Gábor)

Nagyon komoly magyar részvétellel készült el az a berendezés, amelyet a Föld kozmikus környezetének vizsgálata céljából hoztak létre – a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmense számára. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpontjában (hosszú évek során, több ellenőrzési és kísérleti fázist követően) tervezték, fejlesztették ki és szerelték össze az eszközt; némely alkatrészét a kereskedelmi forgalomból vették, némelyiket pedig saját erőből és kútfőből kellett előállítani, ám a lényeg, a „szellemi tartalom” szinte teljes egészében hazai! A szerzők aprólékosan részletezve magyarázzák el a munka folyamatát, a követelmények taglalásától kezdve a műszaki adatokon keresztül a kapott eredményekig és azok elemzéséig – a nehézségeket sem elhallgatva. Hogyan került a szolgálati helyére az eszköz, és ott hogyan működtetik? Vajon mekkora teljesítményt nyújt a berendezés? Természetesen számítógép alapú, így hatalmas információmennyiség gyűlik össze. Hogyan jut el mindez a földi központba kiértékelés végett? Mik a működést veszélyeztető körülmények – pl. egy erőteljes napkitörés –, melyek ezek kezelésének módszerei, és hogyan történik esetleges elhárításuk, kijavításuk? Milyen meglepő eredményeket tapasztaltak – pl. a Földet behálózó elektromos rendszerek létezése, illetve ennek hatása? Mi érzékelhető az Obsztanovkával az ISS és közvetlen plazmakörnyezete között? Miféle váratlan – és egyelőre az eredetre vonatkozó magyarázat nélkül való –, gyorsan változó mágneses anomáliát észleltek a Föld felszíne felett néhány helyen? Milyen kapcsolat fedezhető fel a zivatarok alkalmával megjelenő villámok és a Föld ionoszférája, illetve magnetoszférája között? Készül már az Obsztanovka–2 (Trabant) kísérlet, amely még inkább önálló lesz, energiaellátását pedig napelemekkel fogják megoldani. A szakember számára is kimerítő, műszaki adatokkal is alaposan ellátott cikk gazdag látványos fényképekben és magyarázó rajzokban.

Kisebb cikkek, látványos képekkel bőséggel illusztrálva (H. A. F. és K. B. szerkesztésében) – ezekhez az Űrhírekhez az Űrvilág.hu honlap cikkeit is felhasználták:

Új Jupiter-holdak – a Naprendszer kilencedik bolygója után kutatva újabb holdacskákat fedeztek fel – a Jupiter ismert holdjainak száma immár 69!

A NASA új űrtávcsövei – a kiöregedő Hubble helyett készül utóda, a James Webb-űrtávcső, illetve az infravörös távcső az exobolygók tanulmányozása, illetve a sötét anyag és az Univerzum korai állapotának kutatása végett.

Megszűnik az XCOR? – az amerikai cég – amely rakétahajtóműveket és szuborbitális repülőgépeket fejleszt, többek között űrturisták utaztatására – pénzhiány miatt megszűnhet.

Hitomi műhold helyett XARM – a rövid működés után sajnálatosan elpusztult röntgentávcső helyett – amerikai segítséggel – készül a XARM.

Amerikai Nemzeti Űrtanács (NSC) – Trump elnök – prominens személyiségek (pl. három űrhajós) jelenlétében – aláírta a további működést lehetővé tevő rendeletet. Az NSC többek között az űrpolitikát irányítja, és az űripar érdekeit is képviseli.

Sentinel–5P – várhatóan szeptemberben startol Pleszeckből a földi légkört folyamatosan és nagy területen vizsgáló műhold. Ez lesz a Kopernikusz program hatodik műholdja.

Az Aero Magazin honlapja

(Összeállította: Bán András)