MAGYAR ASZTRONAUTIKAI TÁRSASÁG


Székhely/levelezés: 1044 Budapest, Ipari park u. 10.
Tel: (30) 585-0867
Számlaszám: 10700024-49478701-51100005
Adószám: 19011084-1-41
iroda@mant.hu
utolsó frissítés: 2019.05.13
:: kezdőlap :: :: akadálymentesített :: :: english ::


 PARTNEREINK
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  
 
  

Idén is adó 1% (2018.02.09.)

Kérjük, ebben az évben is támogassa egyesületünket személyi jövedelemadója 1%-ának felajánlásával, s hívja fel a lehetőségre családtagjai, kollégái, ismerősei figyelmét is!

A Magyar Asztronautikai Társaság adószáma: 19011084-1-41.

Kezdődik a 2017. évre vonatkozó személyi jövedelemadó (szja) bevallásának időszaka. Az első határidő hamarosan elérkezik: az egyéni vállalkozóknak legkésőbb 2018. február 26-ig be kell nyújtaniuk bevallásukat.

Az adóbevallással kapcsolatos minden újdonság ellenére továbbra is adott a lehetőség, hogy a magánszemélyek rendelkezzenek az összevont adóalap után megállapított, határidőre befizetett adó 1%-áról egy kiválasztott közhasznú társadalmi szervezet javára. Ezt legkésőbb 2018. május 22-ig az szja-bevallási formától függetlenül is meg lehet tenni, csupán egy nyilatkozat kitöltésére van szükség. Nyilatkozatot a bevallással együtt vagy attól elkülönülten is lehet tenni, vagyis a rendelkező nyilatkozat akár külön, a bevallás benyújtása után is beküldhető az adóhatóságnak.

A rendelkezés benyújtásának lehetséges módjai:
* Az szja-bevallás részeként – elektronikus úton, vagy postai úton, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain személyesen.
* Az e-szja felületen az online kitöltő program segítségével.
* A 17EGYSZA jelű nyomtatványon (elektronikus úton, vagy postai úton, vagy a NAV ügyfélszolgálatain személyesen eljárva, lezárt borítékban). A nyomtatvány a NAV honlapjáról letölthető.
* A 17EGYSZA jelű nyomtatvány adattartalmával egyező nyilatkozati lapként (postai úton, vagy a személyesen a NAV ügyfélszolgálatain).

2018-tól megszűnt a munkáltatói adómegállapítás, azonban a korábbi évek gyakorlatával egyezően a munkáltató továbbra is összegyűjtheti az 1+1%-os nyilatkozatokat. Amennyiben valaki a munkáltatója útján rendelkezik adója 1+1%-áról, akkor azt a munkáltató részére legkésőbb 2018. május 10-éig lezárt borítékban leadva teheti meg. (Fontos, hogy a lezárt borítékon a leragasztás helyén, továbbá a kísérőjegyzéken rajta legyen az adózó aláírása.)

A hazai űrkutatók összefogását, az űrkutatási ismeretterjesztést és az ifjúság bevonását céljául kitűző társadalmi szervezetünk tavaly közel 460 ezer forinthoz jutott az adófelajánlások nyomán, amit működésének, rendezvényeinek, ifjúsági munkájának finanszírozására fordít. A MANT szerény tagdíjbevétele mellett elsősorban a különböző pályázatokon megszerzett forrásokból működik. Az adóforintokra tehát nagy szükségünk van.

Az adófizetés kapcsán összeköthetjük a „kellemetlent” a hasznossal! Érdemes venni a minimális fáradságot, és kitölteni a bevalláshoz a rendelkező nyilatkozatot is. Meglepő módon az adózók jelentős része (közel fele!) még mindig nem él ezzel a semmibe sem kerülő lehetőséggel, hogy valamely közhasznú szervezet általa is fontosnak tartott céljait támogassa az amúgy is befizetett adója 1%-ával! (Külön rendelkezés híján ez az 1% is az állami költségvetésbe folyik be.) Az érvényes rendelkezéshez fel kell tüntetni a Magyar Asztronautikai Társaság adószámát: 19011084-1-41.

Részletes útmutató az 1%-os felajánlásokról az adjukossze.hu honlapon olvasható. A MANT adószámával egy kész rendelkező nyilatkozat is letölthető.